سفارش تبلیغ
صبا ویژن

موقعیت و تاریخچه: 


روستای ریاب از توابع بخش مرکزی شهرستان گناباد، با مختصات جغرافیایی 58 درجه و 38 دقیقه طول شرقی و 34 درجه و 21 دقیقه عرض شمالی، در 3 کیلومتری جنوب غربی گناباد و 275 کیلومتری مشهد قرار گرفته است.
این روستا با ارتفاع 1130 متر از سطح دریا، تحت تأثیر اقلیم نیمه بیابانی دارای تابستان‌های گرم و زمستانی‌های سرد است.
قدمت روستای ریاب به قرون اولیه اسلامی مربوط است. آثار تاریخی روستا مانند دو برج دیده‌بانی، آب انبار، عمارت باغ گلشن و آرامگاه ابومنصور ریابی از قدمت طولانی روستای ریاب حکایت دارند.
مردم روستای ریاب به زبان فارسی، با لهجه گنابادی سخن می‌گویند. آنان، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
الگوی معیشت و سکونت
براساس نتایج سرشماری سال 1375، این روستا 626 نفر جمعیت داشته است که در سال 1385، به حدود 2000 نفر افزایش یافته است.
اقتصاد روستای ریاب بر پایه فعالیت‌های زراعی، باغداری و دامداری استوار شده است. گروهی نیز، در امور خدماتی و صنایع دستی اشتغال دارند.
کشت آبی و دیم در روستا رواج دارد. مهم‌ترین محصولات زراعی روستا شامل گندم، جو، زیره و زعفران است. مهمترین تولیدات باغی روستا شامل انگور، انار و زردآلو می‌باشد.
مراتع غنی پیرامون روستا موجبات رونق دامداری را فراهم کرده و انواع محصولات دامی مانند شیر، ماست، پنیر، گوشت و پشم در روستا تولید می‌شود. مردم روستای ریاب به ویژه زنان، در کنار فعالیت‌های زراعی به تولید صنایع دستی از قبیل گلیم می‌پردازند.
روستای ریاب، با بافت مسکونی متراکم در میان دشت استقرار یافته است. خانه‌های روستا، معمولاً در یک طبقه با سقف مسطح ساخته شده‌اند. سقف برخی از خانه‌ها نیز گنبدی است.
شرایط اقلیمی منطقه و نوع فعالیت و معیشت خانوار تأثیر مستقیمی در ساختار کالبدی خانه‌ها و ساخت فضاهای مورد نیاز گذاشته است. مصالح به کار رفته در ساخت بناهای قدیمی غالباً از گل، سنگ، خشت و چوب است. در ساخت خانه‌های جدید از مصالحی مانند سیمان، گچ، آجر و تیرآهن نیز استفاده می‌شود. 

جاذبه‌های گردشگری

روستای ریاب، با طبیعت زیبا و سرسبزی مزارع و باغ‌های پربار میوه، چشم‌اندازهای بدیع و دلپذیری یافته است. مراتع پیرامون روستا با پوشش گیاهی متنوع و انواع گیاهان دارویی مانند گل ختمی، خاکشیر، شاه‌تره، استاقدوس و غیره به ویژه در بهار و تابستان از طراوت و زیبایی سرشار می‌شود و شور و حال خاصی در تماشاگر پدید می‌آورد.
این روستای زیبا، علاوه بر طبیعت سرسبز و خرم، جاذبه‌های تاریخی بسیاری دارد. از آن جمله می‌توان به بافت قدیمی روستا با معماری سنتی و تعداد زیادی خانه‌های مسکونی قدیمی اشاره کرد.
آب انبار قدیمی، دو برج دیده‌بانی که در گذشته‌های دور برای حفاظت از روستا ساخته شده‌اند، آرامگاه ابومنصور ریابی و عمارت باغ گلشن از دیگر جاذبه‌های تاریخی این روستاست.
مردم روستای ریاب، مراسم منسوب به اعیاد ملی و مذهبی قربان، فطر، غدیر و نوروز را برگزار می‌کنند و در ایام وفات و شهادت ائمه (ع) به عزاداری می‌پردازند.
برگزاری مراسم پیشواز سال نو، دید و بازدید نوروزی، شب یلدا، چهارشنبه سوری و سیزده به در نیز در میان مردم روستا رایج است.
نوازندگان موسیقی محلی، آوازها و ترانه‌های بومی را با سازهای نی، دوتار، سرنا و دهل همراهی می‌کنند. اجرای رقص‌های محلی به ویژه چوب بازی در مراسم عروسی‌های روستا رواج دارد.
کشتی سنتی، تیله بازی و گردو بازی از بازی‌های بومی روستای ریاب هستند.
مهم‌ترین صنعت دستی روستای ریاب، گلیم‌بافی است.
پوشاک مردم روستای ریاب به مرور زمان به پوشاک رایج شهرهای اطراف تبدیل شده است، ولی برخی از زنان کهنسال همچنان لباس محلی بر تن می‌کنند. این لباس‌ها از پارچه‌ها و طرح‌های زیبای رنگی و طرح‌دار تهیه و دوخته می‌شود.
غذاهای متنوعی در روستای ریاب طبخ می‌شود. از معروف‌ترین آن‌ها می‌توان به انواع آش، اشکنه، تخم‌مرغ شیره، گرماست، بلغور، قطاب، جوش پره، کلومپه، توگی و جنگل اشاره کرد.
انواع لبنیات مرغوب، مانند شیر، پنیر، ماست و کره، سفره روستاییان را زینت می‌بخشد.
دسترسی: روستای ریاب از طریق شهر گناباد با جاده‌ای آسفالت قابل دسترسی است. 

  آب انبار

              

 بازدید فرماندار از حمام قدیمی ریاب

                                          نمای کلی روستا 

 قلعه ای دیگر 

                                   




تاریخ : جمعه 90/11/7 | 9:8 عصر | نویسنده : | نظر